Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008


Η Ιθάκη είναι η αφετηρία και το τέρμα του ταξιδιού.

Το ανθρώπινο είδος υπάρχει επάνω στον πλανήτη για 1,6 εκατομμύρια χρόνια.

Ξεκινήσαμε αυτήν την πορεία ως ωμοφάγοι, όπως έκανε και κάνει κάθε άλλο πλάσμα μέχρι σήμερα.

Για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εξελικτικής πορείας τα πράγματα ήταν σχετικά εύκολα και ξεκάθαρα όσον αφορά την διατροφή μας.

Ο πρώιμος άνθρωπος είχε την πολυτέλεια να ζει σε περιβάλλον τροπικής βλάστησης, οπότε ήταν το πιο εύκολο και απλό γι αυτόν να περνά και να συλλέγει τις φυτικές τροφές που η φύση του παρείχε σε αφθονία, και να τις τρώει όπως ακριβώς τις έβρισκε, δηλαδή ωμές.

Έτσι η τροφοσυλλογή ήρθε αυτόματα και αυθόρμητα και έγινε η αποκλειστική μέθοδος εξασφάλισης τροφής γιατι ήταν ξεκούραστη, απολαυστική και επιπλέον ανταποκρινόταν στην η φυσιολογία του οργανισμού μας, η οποία είναι σχεδόν ίδια με αυτήν των φυτοφάγων ζώων.

Περιστασιακά και μόνο σε περιπτώσεις πλήρους έλλειψης φυτικής τροφής, επιδόθηκε αναγκαστικά και στο κυνήγι, κάτι που ήταν πάρα πολύ κοπιαστικό για τον πρώιμο άνθρωπο και με αβέβαια αποτελέσματα γιατι δεν ήταν φτιαγμένος γι αυτό και δεν είχε τις ικανότητες των σαρκοφάγων ζώων.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν ο άνθρωπος ήταν κατά 99% φυτοφάγος και 1% παμφάγος και βέβαια πάντα 100% ωμοφάγος.

Πρακτικά λοιπόν μιλάμε για κοινωνίες ωμοφάγων/φυτοφάγων μιας και κατά περιόδους οι πρώιμοι άνθρωποι δεν είχαν άλλη επιλογή και την δυνατότητα να επιβιώσουν χωρίς να θανατώσουν κάποιο ζώο.

Ώσπου 400.000 χρόνια πριν ανακαλύψαμε τη φωτιά και από τότε αρχίζει ο πειραματισμός, η μύηση και η σχέση του ανθρώπου με την μαγειρεμένη τροφή, η οποία φτάνει ως τις μέρες μας.

Παρόλη την ανακάλυψη της φωτιάς όμως το ποσοστό ωμοφαγίας στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου παρέμενε κυρίαρχο, αν σκεφτούμε το πόσο δύσκολα μπορούσε να βάλει φωτιά πριν την ανακάλυψη των σπίρτων.

Η τάση του να κυριαρχεί η μαγειρεμένη τροφή στην καθημερινή διατροφή υπάρχει μόνο λίγους αιώνες μέσα σε όλη αυτήν την πάρα πολύ μακριά πορεία στο χρόνο.

Ουσιαστικά μοιάζει μόνο με ένα επεισόδιο στο σήριαλ της εξέλιξης, και μια παρέκκλιση από τις φυσικές επιταγές και νόμους, την οποία ο άνθρωπος είναι προορισμένος να εγκαταλείψει και να επιστρέψει ξανά στην διατροφή για την οποία τον έχει προικίσει η φύση, στην αφετηρία του: την ωμή, φυτική διατροφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: